Betónová dlažba

Je jeden z najpoužívanejších materiálov na budovanie chodníkov a iných spevnených plôch v záhradách. Jej cenová dostupnosť a obrovská variabilita či už tvarov alebo farieb ju predurčuje na široké použitie vo väčšine záhrad.

Pri výbere betónovej dlažby sa väčšinou riadime tým ako bude plocha nakoniec vyzerať, či sa bude hodiť k domu alebo iným už existujúcim stavbám, ale nie je na škodu zvážiť aj iné aspekty.

Keďže vyberáme betónovú dlažbu do záhrady, musíme rátať že počas zimného obdobia bude pohyb po nej sťažený a preto vyberáme radšej drsnejšiu povrchovú úpravu.

Tiež sa hodí vyberať svetlejšie odtiene dlažby, najmä na trvalejšie oslnených miestach, kde tmavé prevedenie dokáže pritiahnuť a naakumulovať významné množstvo tepla. Ak ste fanúšikom chôdze na boso, po takejto ploche si ju neužijete.

Betónová dlažba v tmavom prevedení a vyššie uvedenom jave ovplyvňuje aj výsadbu v jej tesnej blízkosti a to prehrievaním a vysúšaním substrátu, čo môže byť pri citlivejších rastlinách problematické a musíme dbať na dôkladné zalievanie.

Pri výbere môžeme zvážiť aj ekologické druhy betonovej dlažby, ktorých výhoda spočíva najmä v hospodárením s vodou. Pri zrážkach prepúšťajú vodu rovnomerne do podložia, čo odlahčuje kanalizáciu a podporuje dlhodobé zadržiavanie vody v pôde a krajine.

Naše služby

  • Vertikálne záhrady
  • Arboristika
  • Záhradnicke práce
  • Zavlažovacie systémy
  • Kontakt

    Verve Facility Services, s.r.o.
    Lazaretská 3/A,
    811 08 Bratislava

    +421 908 602 151
    +421 949 012 832

    info@vervegarden.eu

    Kontakt

    Verve Facility Services, s.r.o.
    Lazaretská 3/A,
    811 08 Bratislava

    +421 908 602 151
    +421 949 012 832

    info@vervegarden.eu

    Top