Prevzdušnenie trávnika

Ak chcete dosiahnuť a udržať trávnik krásny, mali by ste dodržiavať základné postupy starostlivosti o trávnik, ako sú správne kosenie, hnojenie a zalievanie. Je tiež dôležité zabezpečiť, aby sa živiny dostali do pôdy pod trávou. Prevzdušnenie môže byť mimoriadne dôležitým prvkom zdravého trávniku, pretože umožňuje vzduchu a vode vniknúť do trávy alebo trávniku.

Čo je aerácia?

Aerácia, alebio prevzdušnenie je ošetrenie trávnika, pri ktorej dochádza k perforácii pôdy malými otvormi, aby vzduch, voda a živiny mohli preniknúť ku koreňom trávy. To pomáha koreňom rásť hlboko a vytvára zdravší silnejší trávnik.

Hlavným dôvodom prevzdušňovania je zmiernenie zhutnenia pôdy. Zhutnené pôdy majú príliš veľa tuhých častíc, čo zabraňuje riadnej cirkulácii vzduchu, vody a živín v pôde.

Mali by ste prevzdušňovať trávnik?

Jednou z najčastejších otázok majiteľov domov je, ako zistiť, či by mali prevzdušňovať trávnik. Váš trávnik je pravdepodobne dobrý kandidát na prevzdušnenie, ak:

  • Sa často po ňom chodí. Deti a domáce zvieratá na trávniku prispievajú k zhutneniu pôdy.
  • Bol založený ako súčasť novopostaveného domu. Zem pod trávnikom ne často utlačená stavebným bohybom a technikou.
  • Rýchlo schne. To môže znamenať, že trávnik má problém s s udusanou pôdou.
  • Najlepší čas na prevzdušnenie je počas vegetačného obdobia, kedy sa tráva môže vyliečiť a vyplniť akékoľvek otvorené priestory po odstránení pôdnych zátok. V ideálnom prípade prevzdušňujte chladnomilnú trávu skoro na jar alebo na jeseň a teplomilnú trávu na konci jari.

Ako prevzdušniť váš trávnik

Ak ste presvedčení, že váš trávnik potrebuje prevzdušňovanie, tu sú niektoré tipy ako to urobiť:

  • Skôr ako začnete, uistite sa, že je pôda dostatočne vlhká. Nie je nič viac frustrujúce než snaha prevzdušniť pôdu, ktorá je suchá. Odporúča sa prevzdušňovať deň po dažďovej zálievke alebo vašom zalievaní.
  • Väčšina prevzdušňovacích zariadení pokrýva len malé percento pôdneho povrchu na jeden priechod, a tak je potrebné urobiť viacnásobné prechody cez najviac zhutnené plochy. Vyprázdnené zemné zátky by sa mali nechať vyschnúť a potom rozbiť, aby váš trávnik získal rovnomerný, čistý vzhľad. Rozdeľte ich tým, že ich prejdete kosačkou na trávu alebo ich zrovnáte hrablami. Po prevzdušnení je dôležité pokračovať v základných postupoch starostlivosti o trávnik, ako je správne hnojenie, kosenie a zalievanie.
  • Prevzdušnenie je prospešnou činnosťou na dosiahnutie krásneho trávnika. Urobte prevzdušňovania neoddeliteľnú súčasť režimu starostlivosti o váš trávnik. Trávnik sa vám poďakuje za prenájom

Naše služby

  • Vertikálne záhrady
  • Arboristika
  • Záhradnicke práce
  • Zavlažovacie systémy
  • Kontakt

    Verve Facility Services, s.r.o.
    Lazaretská 3/A,
    811 08 Bratislava

    +421 908 602 151
    +421 949 012 832

    info@vervegarden.eu

    Kontakt

    Verve Facility Services, s.r.o.
    Lazaretská 3/A,
    811 08 Bratislava

    +421 908 602 151
    +421 949 012 832

    info@vervegarden.eu

    Top